Miód lipowy słynie ze swojego smaku, przez wiele osób uchodzi wręcz za najlepszy miód na rynku. Smak to jednak nie wszystkie jego zalety. Miód lipowy ceniony jest również za bardzo bogaty skład oraz właściwości lecznicze, szczególnie w przypadku schorzeń układu oddechowego.
Jak powstaje miód lipowy?
Miód lipowy powstaje z nektaru wytwarzanego przez kwiaty lipy. Muszą to być kwiaty wolne od zanieczyszczeń. Pierwsze zbiory mają miejsce między czerwcem i lipcem, gdy kwitnie lipa szerokolistna, dwa tygodnie później zaczynają się zbiory z kwiatów lipy drobnolistnej. Produkcja miodu lipowego jest trudna, ponieważ skupiska ‘czystych’ lip są dość rzadkie, dlatego tylko niektóre pasieki są w stanie wytworzyć ten właśnie gatunek miodu.
Miód lipowy to miód nektarowy, z silnym aromatem – to zasługa licznych olejków eterycznych znajdujących się w pyłkach lipy. Pełnowartościowy miód lipowy musi mieć klarowny kolor – miody z późniejszych zbiorów są ciemniejsze, niemal zielonkawe, miody z początku lata mają odcień jasnej żółci. Krystalizacja następuje powoli, po kilku miesiącach od zbiorów. Płynny miód lipowy ma ostry, ale bardzo przyjemny smak, w miodzie skrystalizowanym bardziej wyczuwalna jest gorzkawa nuta.
Miód lipowy – składniki odżywcze
W miodzie lipowym, poza olejkami eterycznymi, jest też mnóstwo garbników, flawonoidów i związków goryczowych. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to zdecydowaną większość miodu stanowią węglowodany, przede wszystkim glukoza oraz fruktoza. 100 gram miodu dostarcza około 300 kcal – to dużo mniej, niż na przykład w czekoladzie czy ciastkach, warto więc stosować miód lipowy jako zamiennik dla tuczących słodyczy. Węglowodany z miodu są lepiej przyswajane, dlatego po ich spożyciu nie odczuwa się z powrotem głodu tak szybko jak po batonikach i innych przekąskach.
Prócz tego, w miodzie lipowym znajduje się beta-karoten, oraz takie pierwiastki jak potas, magnez, mangan, chlor. Jest też sporo przeciwutleniaczy oraz witaminy z grupy B. Skład uzupełniają enzymy zwalczające drobnoustroje, dzięki czemu miód wykazuje właściwości antybiotyczne.
Miód lipowy – na co pomaga?
Miód lipowy uchodzi za najlepszy środek na przeziębienia, grypę oraz wysoką gorączkę. Olejki eteryczne niszczą bakterie odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych. W miodzie lipowym jest mnóstwo garbników i saponiny, dzięki czemu miód działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To doskonały naturalny lek nie tylko na zwykłe przeziębienia, ale także na ostry kaszel, anginę, chore zatoki, stany zapalne.
Miód lipowy zwalcza gorączkę i ma właściwości napotne, dzięki czemu organizm szybciej zwalcza infekcję i szybciej się regeneruje – można go podawać niezależnie od leków stosowanych podczas choroby. Jest polecany przy schorzeniach obejmujących drogi moczowe.
Miód lipowy wspiera układ odpornościowy. Warto go stosować prewencyjnie, jako środek profilaktyczny, nie tylko zimą, ale przez cały rok – jego działanie jest najlepsze, gdy spożywa się miód przez cały rok.
Miód lipowy to także doskonały naturalny środek na nerwy – napary z miodu lipowego działają wyciszająco, wyrównują ciśnienie krwi, obniżają poziom stresu. Takie napoje są polecane wszystkim osobom, które pracują w ciężkich warunkach i są często narażone na stres. Jak je przygotować? Dwie łyżeczki miodu rozpuszcza się w szklance ciepłej wody – można jeszcze do smaku dodać sok z cytryny.
Jak jeszcze można stosować miód lipowy?
Miód lipowy to nie tylko dodatek do kanapek czy słodzik do napojów, ale też kosmetyk. Z miodu lipowego da się zrobić maseczkę na poprawę kondycji skóry, można nawet wykorzystywać miód jako olejek do kąpieli – przydaje się zwłaszcza przy bólach głowy i dużym wyczerpaniu fizycznym organizmu. Miód lipowy może służyć jako naturalny balsam do suchej i popękanej skóry – często wykorzystuje się go do produkcji domowych kosmetyków albo stosuje samodzielnie, na uszkodzone partie skóry.
Bez względu na rodzaj zastosowania miodu, należy zawsze pamiętać, że bardzo wysoka temperatura mu szkodzi. Miód nie może być gotowany czy dodawany do wrzątku, ponieważ wtedy traci on wszystkie wartościowe składniki i zostaje mu tylko smak.
W jakich ilościach spożywać miód lipowy?
Miód lipowy to nie są puste kalorie, które znajdują się w ciastkach czy czekoladkach. To pełnowartościowe cukry, doskonałe źródło energii. Niemniej to wciąż głównie cukry, dlatego ze spożywaniem miodu należy uważać. W niewielkich ilościach miód na pewno nie wpłynie negatywnie na sylwetkę, wręcz może pomóc w odchudzaniu, jako mniej kaloryczny zamiennik słodyczy. Lecz w nadmiarze miód lipowy może zaszkodzić, niebezpiecznie podnosząc poziom cukru we krwi, co jest niebezpieczne dla osób np. z cukrzycą lub miażdżycą.
W ciągu dnia wystarczy zjeść dwie, trzy łyżki miodu, na przykład dodając je do płatków owsianych. Miód można dodawać do kanapek, lekkich deserów, jogurtu albo po prostu zjeść łyżeczkę tego przysmaku bez żadnych dodatków.