Miód rzepakowy to jeden najpopularniejszych gatunków miodu. Jest miodem, który produkuje się już wczesną wiosną, w okresie kwitnienia rzepaku. Jest często polecanym środkiem na przeziębienia, ale jakie jeszcze cenne właściwości ma miód rzepakowy?
Jak wygląda miód rzepakowy?
Miód z rzepaku jest bardzo jasny, po krystalizacji niemal biały. Wyraźnie pachnie rzepakiem i nawet po obróbce cieplnej ten aromat się utrzymuje, choć nie jest nieprzyjemny. W smaku to dość łagodny, nawet nieco mdły miód z wyraźną nutą goryczy. Zawiera bardzo dużo glukozy, dlatego krystalizuje niemal od razu.
Ta właściwość to powód, dla którego miód rzepakowy poddawany jest kremowaniu. Standardowa wersja miodu rzepakowego to tak zwany krupiec, czyli miód mocno skrystalizowany, który jest dość niewygodny w użyciu, ponieważ ciężko go rozsmarować. Kremowanie miodu pozwala zachować bardziej płynną konsystencję, dlatego pszczelarze często wykonują ten zabieg przed sprzedażą – w takiej formie miód prawie się nie lepi. Kremowany miód musi być jednak przechowywany w odpowiedniej temperaturze, max. 22 stopni C, ponieważ w ciepłym miejscu znów zacznie się krystalizacja.
Jak powstaje miód rzepakowy?
Jest to miód nektarowy. Powstaje jako jeden z pierwszych tuż po zimowej przerwie. Jego produkcja zaczyna się już w kwietniu, kiedy pszczoły zaczynają zbierać pyłki rzepaku. Trwa to około 40 dni, a z jednego hektara rzepaku może powstać ponad 200 kilogramów tego miodu. Ze względu na powszechność rzepaku i wysoką wydajność tej rośliny, miód rzepakowy jest stosunkowo tanią odmianą i bardzo łatwo ją kupić.
Miód rzepakowy – właściwości
W miodzie rzepakowym jest mnóstwo olejków eterycznych, związków goryczkowych, biopierwiastków, cholina, kumaryna, flawonoidy. Jest bogatym źródłem boru, który jest ważnym składnikiem tkanki kostnej i odgrywa dużą rolę przy prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz śledziony. Zawiera także mnóstwo łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza. Prócz tego w miodzie rzepakowym są witaminy z grupy B, K oraz C.
Miód rzepakowy nie ma aż takich właściwości antybiotycznych co inne miody, dlatego sprawdza się przy przeziębieniach, ale już przy grypie czy anginie nie pomaga tak jak inne odmiany. W ponad połowie składa się z glukozy, 47 procent stanowi fruktoza. Tak wysokie stężenie glukozy sprawia, że miód rzepakowy nadaje się jako środek wspomagający przy chorobach układu krążenia i naczyń wieńcowych. Jest łagodny dla wątroby, działa detoksykacyjnie. Jest dobrym zamiennikiem dla słodyczy ze względu na niższą ilość kalorii.
Nie wolno go dodawać do gorących napojów, ponieważ wtedy wszystkie właściwości prozdrowotne tego miodu znikają.
Na co warto stosować miód rzepakowy?
Miód rzepakowy rozszerza naczynia wieńcowe serca, wzmacniając jego dotlenienie. Przeciwdziała powstawaniu płytek miażdżycowych, dlatego jest doskonałym wsparciem dla osób starszych. Jest dobry przy zatruciach, ponieważ ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Wzmacnia pęcherzyk żółciowy. Łagodzi zgagę, wzdęcia, pomaga przy wrzodach żołądka. Jeśli pali się papierosy i pije alkohol, miód rzepakowy łagodzi nieco ich szkodliwy wpływ na zdrowie.
Działa wzmacniająco na układ odpornościowy, przydaje się przy infekcjach nosa, gardła i oskrzeli, nie ma jednak aż tak silnych właściwości antybiotycznych. Dużo bardziej przydaje się przy ranach i nadżerkach, ponieważ przyspiesza gojenie takich właśnie uszkodzeń tkanek. Można go stosować także bezpośrednio na skórę, co przyspiesza proces usuwania martwych komórek i chroni przed zakażeniami. Działa osłonowo na nerki, pęcherz i cewkę moczową. Wolno go stosować nawet na niewielkie oparzenia – okład z miodu sprawia, że na skórze nie powstają bolesne pęcherze, za to szybciej uszkodzona skóra będzie się goić.
Miód rzepakowy można wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Maseczki z miodu rzepakowego wygładzają skórę, dodają jej blasku i przyspieszają usuwanie drobnych uszkodzeń, na przykład ranek po trądziku – aby zrobić taką maseczkę wystarczy po prostu rozpuścić niewielką ilość miodu w ciepłej wodzie albo ciepłym mleku.
Miód rzepakowy dodaje energii
Miód rzepakowy świetnie się sprawdza w roli naturalnego ‘dopalacza’. To zasługa dużej zawartości glukozy oraz innych cukrów prostych, które są niezbędne do tego, by organizm odzyskał szybko energię po dużym wysiłku. To doskonała przekąska przy ciężkiej pracy fizycznej i psychicznej, dużo zdrowsza i mniej kaloryczna niż batony.
Cukry z miodu rzepakowego dobrze się wchłaniają i nie wywołują takich skoków glukozy jak to ma miejsce w przypadku sztucznych słodyczy.
Miód rzepakowy nadaje się do robienia domowych batonów energetycznych, wystarczy wymieszać go na przykład z płatkami owsianymi albo mielonymi orzechami. Można też przygotować napój energetyczny, rozpuszczając miód w ciepłej wodzie z dodatkiem cytryny.
Choć miód rzepakowy jest zdrowy, to jednak tak wysoka zawartość glukozy powoduje, że nie jest to produkt polecany osobom chorym na cukrzycę.