Naturalny miód jest nie tylko bardzo smaczny, ale i dużo zdrowszy od białego cukru. Uchodzi za lek na liczne dolegliwości, dlatego powinien się znaleźć w każdym domu. Rosnąca popularność miodu sprawia jednak, że w sklepach coraz częściej można się natknąć na podróbki, jak więc sprawdzić, że zakupiony miód jest w stu procentach naturalny?
Jak wygląda naturalny miód?
Prawdziwy miód praktycznie się nie psuje, można go przechowywać przez wiele lat, bez ryzyka, że straci on swoje właściwości odżywcze. Ma gęstą, lejącą się konsystencję i jednolity kolor. Proces krystalizacji, który często zachodzi przy miodach pszczelich, nie zmienia ich właściwości – przywrócenie formy płynnej jest zresztą bardzo proste, wystarczy lekko ogrzać słoik.
Jak wybrać miód w sklepie?
Naturalny miód jest zawsze droższy od tego sztucznego. Wynika to z procesu produkcji, poza tym przy gorszych warunkach pogodowych podaż naturalnego miodu jest niższa, co także wpływa na wzrost cen.
Jednak nie tylko cena wskazuje na prawdziwość miodu. Najważniejszy jest oczywiście skład. Sam napis „naturalny” to za mało, trzeba sprawdzić, skąd miód pochodzi i co dokładnie znajduje się w słoiku. Najbezpieczniejsze są miody wyprodukowane w Polsce – na etykiecie musi być podana pełna nazwa firmy pszczelarskiej oraz jej dokładny adres.
Miód naturalny nigdy nie ma dodawanych żadnych barwników, aromatów czy środków konserwujących. Jeśli więc na liście składników jest coś więcej niż sam miód, to mamy do czynienia ze sztucznym zamiennikiem.
Jak sprawdzić prawdziwość miodu?
Oczywiście to, że na etykiecie napisane jest „100 proc. naturalnego miodu”, nie musi być zgodne z prawdą. Produkcja naturalnego miodu jest dość droga, dlatego są pszczelarze, którzy w nieuczciwy sposób próbują obniżyć koszty produkcji. Podrabianie najczęściej polega na tym, że do naturalnego miodu dodaje się zwykły cukier, co znacząco obniża wartość produktu i odbiera jego lecznicze właściwości. Dodawanie cukru polega na tym, że przed ulem ustawiane są pojemniki z rozpuszczonym w wodzie cukrem – pszczoły zbierają ten syrop, dzięki czemu produkcja miodu trwa dużo krócej.
Nieuczciwi sprzedawcy stosują także podgrzewanie miodu, tak by zachował on ładną, płynną postać, co jednak powoduje rozpad enzymów znajdujących się w miodzie – taki produkt także ma niewielką wartość odżywczą.
Płynna konsystencja utrzymująca się przez długi czas jest zresztą bardzo niepokojącym objawem – naturalny miód ulega krystalizacji, jeśli więc po kilku miesiącach miód nadal jest w całości płynny, to dowód, że nie jest prawdziwy. Wyjątkiem są tylko miody poddane profesjonalnej dekrystalizacji, jednak takie miody należy kupować tylko u sprawdzonych pszczelarzy, a nie w zwykłych sklepach.
Najskuteczniejsze testy na prawdziwość miodu
Test 1:
Nałóż na czystą łyżkę miód i wylej go z powrotem do słoika – jeżeli powstanie na miodzie wnęka, miód nie jest naturalny.
Test 2:
Nalej do szklanki z zimną wodą łyżeczkę miodu – miód powinien opadać powoli i nierównomiernie, natomiast gdy miód szybko się rozpuszcza i układa się w regularne formy, jest sztuczny.
Test 3:
Nabierz miodu na łyżkę i wylewaj po powoli na talerzyk – miód powinien opadać wolno, nieprzerwanym strumieniem, tworząc na powierzchni talerza wyraźny stożek.
Test 4:
Weź miękki ołówek B6 lub ołówek kopiowy, nałóż na palec odrobinę miodu i przytknij do niego rysik ołówka – tylko naturalny miód nie zmieni wtedy swojego koloru.